ماجرای ویدیو خبرساز تابوت های جوبجی چیست؟

به گزارش وبلاگ پایگاه داده، ویدیو رها بودن آثار کشف شده در جوبجی بعد از پنج سال دوباره خبرساز شد.

ماجرای ویدیو خبرساز تابوت های جوبجی چیست؟

منطقه باستانی جوبجی که طی یک عملیات عمرانی سال ها پیش کشف شده، گویا قرار است با تداوم این عملیات های عمرانی برای همیشه نابود شود. درست در روزهایی که دوباره سر و صدای عملیات عمرانی در این منطقه ارزشمند باستانی بلند شد، بازنشر ویدیوی قدیمی از شرایط این منطقه در پنج سال پیش، خبرساز شد.

چند روز پیش یکی از اکانت های شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) ویدیویی قدیمی مربوط به رها شدن تابو ت های کشف شده در یکی از دوره های کاوش جوبجی منتشر کرد. این کاربر اشاره ای به تاریخ این ویدیو نکرده بود و کاربران زیادی این ویدیو را بازنشر کرده بودند. در کمتر از یک روز با وجود چند هشدار، پای این ویدیو به صورت گسترده به رسانه ها باز شد تا نام محوطه باستانی جوبجی دوباره سر زبان ها بیفتد.

ماجرای اصلی ویدیو چیست؟

مجتبی گهستونی، خبرنگار و فعال میراث فرهنگی خوزستان، سال 1398 این ویدیو را از شرایط دو تابوت کشف شده در جریان کاوش های محوطه باستانی جوبجی منتشر کرده بود؛ ویدیویی که همان زمان نیز جنجال برانگیز شد و نشانی از بی توجهی مطلق اداره میراث فرهنگی و مسئولان استان خوزستان به یکی از مهم ترین محوطه های باستانی این استان بود. این ویدیو نشان می دهد که تابوت های کشف شده در جریان کاوش های باستان شناسی، ماه ها زیر آفتاب داغ خوزستان رها شدند و تنها با یک رویه پلاستیکی حفاظت می شدند.

مدتی پس از انتشار این ویدیو در سال 1398، این تابوت ها که به علت شرایط بد نگهداری آسیب پذیر بودند، بالاخره منتقل شدند.

سیدمحسن حسینی، معاون میراث فرهنگی استان خوزستان، اینک در واکنش به این ویدیو گفته است:

با صدور مجوز فصل پنجم کاوش از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور در سال 1398، هیئت باستان شناسی به منظور کاوش علمی و نجات بخشی در محل محوطه تاریخی جوبجی حضور یافت. در پی آن، کاوش کاملا علمی با حضور کارشناسان متخصص باستان شناس و بازسازی گر انجام شد که حاصل این کاوش ها کشف تعدادی تابوت بود. در بعضی از تابوت ها بقایای اسکلت انسانی وجود داشت.

معاون میراث فرهنگی خوزستان ادامه داد:

از همین رو، باحضور کارشناس بازسازی گر در هیئت، اقدامات علمی و بازسازیی اولیه روی تابوت ها و اسکلت ها انجام شد و سپس با ساماندهی اصولی، همه تابوت ها به منظور اقدامات بعدی از جمله مستندنگاری و بازسازی، به کارگاه و آزمایشگاه پایگاه میراث جهانی منتقل شدند. در محیط آزمایشگاهی و کاملا علمی مطالعات و اقدامات حفاظتی روی آن ها انجام شد و در حال حاضر در انبار قرار دارند. به محض راه اندازی موزه باستان شناسی رامهرمز، همه اشیا و تابوت ها به موزه رامهرمز انتقال خواهند یافت. اشیا و اموال حاصل از کاوش های جوبجی در محل استانداری و مخزن امن قرار دارند؛ بخشی از کشفیات هم در مجهزترین آزمایشگاه های میراث فرهنگی کشور از طریق کارشناسان مرتبط و مجرب در دست بررسی هستند.

معاون میراث فرهنگی خوزستان دوباره بعد از پنج سال توضیحی درباره علت رها بودن طولانی مدت آثار در محوطه باز نداده است،؛ اما اواخر سال گذشته همچنان شنیده هایی حاکی از چالش های لوله گذاری در محوطه باستانی جوبجی وجود داشت. بر همین اساس گفته می شد با وجود کاوش مسیر لوله در محوطه جوبجی، کارگران در خارج از عرصه جوبجی هم به آثار برخوردند.

طرح های توسعه ای و عمرانی بدون داشتن ضمیمه میراث فرهنگی تا به امروز بارها در خوزستان منجر به کشف آثار شده و آثار شاخص مکشوف از محوطه جوبجی یکی از مهم ترین آن ها است. با وجود کشف و شناسایی ارزش محوطه ها، همچنان دستگاه های اجرایی در خوزستان بر تخریب و پی برد عملیات خود در محوطه های تاریخی و باستانی این استان اصرار دارند؛ محوطه های ارزشمندی که حتی بازنشر یک ویدیو مربوط به شرایط پنج سال پیش آن ها، همچنان جنجال برانگیز می شود.

منبع: کجارو

به "ماجرای ویدیو خبرساز تابوت های جوبجی چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ماجرای ویدیو خبرساز تابوت های جوبجی چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید