بیانیه مشترک آمریکا و اروپا درباره برجام
به گزارش وبلاگ پایگاه داده، خبرنگاران : اتحادیه اروپا و آمریکا در بیانیه ای مشترک روز سه شنبه از گام هایی که ایران در واکنش به عدول طرف های غربی از تعهداتشان در برجام برداشته اند ابراز نگرانی کردند.
به گزارش به نقل از فارس، اتحادیه اروپا و آمریکا در بخشی از بیانیه مشترکی که امروز سه شنبه صادر شده ضمن تأکید بر اینکه برطرف تحریم را جزو اساسی برجام می دانند از گام هایی که تهران در واکنش به عدول طرف های غربی از تعهداتشان در این توافق هسته ای برداشته است ابراز نگرانی نموده اند.
این بیانیه 36 بند دارد و بعد از نشست آمریکا و اتحادیه اروپا که با دستورکار تجدید شراکت فراآتلانتیک در شهر بروکسل برگزار می گردد صادر شده است.
در بند 34 این بیانیه آمده است: ما مصمم به همکاری برای مقابله با اشاعه سلاح های کشتار جمعی و کوشش های دنیای جدید در زمینه کنترل تسلیحات هستیم. ما بار دیگر بر حمایت خود از کوشش های دیپلماتیک جاری در شهر وین که با هدف تسهیل بازگشت ایالات متحده به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از یک سو و اجرای کامل و موثر این توافق توسط ایران و ایالات متحده از سوی دیگر برگزار می گردد تأکید می کنیم.
در ادامه این بند آمده است: ما مشترکاً از اقدامات ناسازگار با برجام که توسط ایران اجرا شده اند نگرانیم. اتحادیه اروپا و ایالات متحده می دانند که در کنار بازگشت به اجرای کامل و موثر تعهدات هسته ای توسط ایران، برطرف تحریم جزو بخش های اساسی این توافق است. کماکان برای تضمین ماهیت صرفاً صلح آمیز برنامه هسته ای ایران و حفظ معماری منع اشاعه هسته ای در دنیا از اهمیت حیاتی برخوردار است.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می نمایند فرصت دهد برای تحقق این وعده کوشش نمایند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران خاطرنشان کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده هایشان عمل ننموده اند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هسته ای برجام صورت می گرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن 5 گام برای کاهش تعهدات، خاتمه 15 دی ماه 1398 خاطرنشان کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) روبرو نیست.
میخواهد به وسیله مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینه های لازم برای بازگشت کشورش به توافق هسته ای برجام را فراهم کند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا اردیبهشت ماه سال 1397 با نقض تعهدات آن کشور از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و سیاست موسوم به فشار حداکثری را در دستور کار قرار داد.
مقام های دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف نموده اند اما تا کنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زده اند.
واشنگتن می گوید تنها در صورتی که دو طرف به برجام بازگرداند حاضر است تحریم ها علیه ایران را برطرف کند. این ادعای واشنگتن در حالی مطرح می گردد که تعهدات ایران به صورت کمی قابل راستی آزمایی هستند، اما راستی آزمایی برطرف تحریم ها به دست کم 3 تا 6 ماه زمان احتیاج دارد.
جمهوری اسلامی ایران تأکید نموده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض نموده این واشنگتن است که باید با برطرف تحریم ها به توافق بازگردد و ضروری است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید نموده اصرار یا عجله ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
اتحادیه اروپا و آمریکا در بندهای دیگر بیانیه مشترک خود در روز سه شنبه تأکید نموده اند قصد دارند همکاری ها را برای انتها دادن به بیماری همه گیر کرونا تشدید نمایند. آنها همچنین گفته اند متعهدند آنچه نظم بین المللی قانون محور خوانده می شوند را حفظ نمایند.
منبع: اقتصادنیوز